V Krivanoch otvorili centrum ľudovej kultúry

13.08.2005 Sabinov

Krivany 13. augusta (TASR) - Centrum ľudovej kultúry otvorili dnes v obci Krivany v okrese Sabinov. Aktivita miestnej samosprávy má oživiť a prehå biť z...
Krivany 13. augusta (TASR) - Centrum ľudovej kultúry otvorili dnes v obci Krivany v okrese Sabinov. Aktivita miestnej samosprávy má oživiť a prehå biť záujem predovšetkým mladej generácie o starodávnu ľudovú architektúru, staré pracovné náradie roľníkov, o zvyky a obyčaje predkov.

Súčasný fond centra tvoria predovšetkým súkromné zbierky miestneho národopisca, bývalého múzejníka, vyše 80-ročného Jána Lazoríka.
Centrum otvorili v rámci XII. ročníka Hornotoryského folklórneho festivalu, na ktorom do nedele v ôsmich programových blokoch vystúpi asi 850 účinkujúcich prevažne z okresov Prešov a Sabinov, ale aj z Humenného či Košíc, a tiež z Brna, poľského Zakopaného a z Lotyšska.
Starosta Krivian Ján Šejirman povedal, že centrom chcú \"urobiť protiklad toho, čo sa dnes deje, čo sa dnes ponúka mladým ľuďom\". Centrum je zo stavebného hľadiska hotové na 80 percent. Na jeho dvojročnú realizáciu obec získala prostriedky z programu Matra Holandského kráľovstva, od ministerstva financií dostala výťažok z lotérií a hier a použila financie aj z vlastného rozpočtu. Ako starosta dodal, na to, koľko peňazí mali, sa im \"podarilo vynikajúce dielo\". Najviac ho potešilo, že po stavebnej i organizačnej stránke si pomohli úplne sami, a to v rámci programu menších obecných prác.
V centre chcú vytvoriť náučno-výchovné prostredie pre žiakov základných a stredných škôl. Už na budúci rok by v ňom radi urobili aj letný tábor pre mladých záujemcov o ľudový tanec, spev a zvyky.
V areáli na vyše hektárovej ploche chcú tiež postaviť nový amfiteáter, keďže starý v centre obce po 30 rokoch prevádzky z technicko-bezpečnostného hľadiska doslúžil. Pokúsia sa na tento účel získať zdroje z eurofondov.
 

Vyberte región

mark